Sök...

Java sök
Java och jag i sökskogen

Tjohooo.....
När den riktiga matten är förkyld och ligger hemma och kurerar sig så får jag äntligen min chans. Idag har Java och jag tränat sök tillsammans för första gången. Det var så himla roligt. Nu längtar jag ännu mer tills min vappis kommer..... Ja, jag vet... Det är säkerligen 6 månader bort, men ändå..... Om man längtar efter något gott, väntar man ALLTID för länge.....

Eftersom Java inte kommer att tävla något med mig så ville jag inte vara och röra för mkt i träningen, så jag körde på så som hon brukar köras. Idag hade vi 5 figgar. Dom två första fick hon markera med fast rulle, dom två följande vart det lösrulle och sista fick hon bara hitta. Körde med köttbullar hela vägen ända fram till den sista där hon fick sin älskade kong. Tycker väl att hon gick relativt bra, med tanke på att det var första gången som hon och jag har gjort något sånt här tillsammans. Kanske var hon lite ofokuserad och vimsig. Fick skicka om några gånger på vissa figgar eftersom hon inte sprang rakt, men hittar dom det gör hon och markeringarna är det absolut inget fel på. Hon är jättefin hos figgarna. "Hej, här är du....." och tar rullen och sticker. Inget kladd.
Hon tittade lite konstigt på mig när jag plockade ut henne ur bilen och satte på tjänstetecknet och norsk rullen, precis som: "Va, ska vi göra det här tillsammans??" Kan ju vara det som gjorde att hon kändes lite vimsig i rutan. Jag och "riktiga matten" har ju inte samma kroppsspråk eller sätt att vara och det kanske inte är så lätt att ställa om sig efter någon annan helt plötsligt.

Efter söket bjöds det på uppletande och budföring. Jag skippade uppletandet och körde en budföring istället. Hon gick kanonfint. Slamsade lite hos mottagaren vid första skicket, så jag sa till han att klämma i med ett ordentligt FOT nästa gång. Sedan skickade jag henne en gång till och då vart det bättre. Hon springer så härligt med öronen slickade bakåt och så fort att det bara sprutar bakom henne. Det syns verkligen att hon älskar det.

Nåja, nu är denna dag snart slut och kanske kanske får jag köra henne någon mer gång, om "den riktiga matten" inte är frisk vill säga...........

Den nya regeringen...

Fick en länk sänd till mig idag. Den handlar om att den nya regeringen har för avsikt att skrota djurskyddsmyndigheten. Det är djurskyddsmyndigheten som har till uppgift att se till att djurskyddslagen i Sverige genomförs. Djurens rätt har nu startat en namninsamling som dom ska överlämna till regeringen. Länken här under går till den insamlingen. Så om ni vill att djurskyddsmyndigheten ska finnas kvar, gå till denna sidan och skriv under.

http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,2040255&_dad=portal&_schema=PORTAL

För övrigt har det varit en rätt lugn vecka på hundfronten. Jag har jobbat ganska mkt och min bättre hälft har legat hemma i en förkylning, antagligen samma förkylning som jag hade förra veckan... Känner mig nästan lite skyldig...... Java har fått hålla till godo med korta prommisar och lite lek i skogen. Idag for vi till fotbollsplan efter mitt jobb och hade ett litet fyspass. Det var mkt uppskattat.
Sen skulle Java och matte ha tränat sök på söndag, men jag har fått den stora äran att få träna med Java istället. Det ska bli jätteroligt, då får jag ju en liten hundträningsdos som jag har längtat så länge efter. Java uppskattar nog träningspasset oavsett vem av oss som följer med.

En dag med spår på schemat...

Nöjd
Java visar en del av tungan, för längre kan den bli...

Idag när vi skulle gå en en långpromenad så bestämde vi att vi skulle lägga ett spår. Vi gick ut spåret som sedan fick ligga under tiden vi var och gick, och sedan tog vi spåret innan vi for hem.

Vi gjorde ett enkelt påsläpp och det var 7 pinnar och slut. Vi ville få henne att tänka till lite så vi gjorde ganska mkt vinklar och mitt i en vinkel la vi en pinne. Där fick hon tänka till några sekunder, men sen bar det av igen. Hon är en jäkla duktig spårhund, vår lilla Java. Hon fick med sig alla pinnar hem och vi var nöjda med spåret. 

Snön lyser fortfarande med sin frånvaro och vi får hoppas att det dröjer ett bra tag tills den kommer, så vi hinner att spåra mkt mer innan säsongen är slut.

Som avslutning vill vi gratulera Javas halvbror Raskabo Imax och husse Bengt som har tävlat appellklass spår idag med uppflytt till lägre klass. Grattis!!!

Imax och Bengt
Raskabo Imax och husse Bengt

Koncentration....

Närbild
En nöjd Java...

Idag har det varit träning på klubben. Lydnad och uppletande stod på dagordningen. På lydnaden var det koncentration som var nyckelordet. Lilla Java har lite svårt för att kunna koncentrera sig, och då blir det pip, gnäll och slams som kommer fram. Så idag var det koncentrationsövningar på hög nivå med bästa kompisen Ecco tränandes några meter ifrån. Och när det är så stora störningar så är det köttbullar som gäller. Verkade funka bra.

På uppletandet så har vi börjat köra korridorer med Java. Det kommer sig utav att vi fick en "utskällning" (inte så illa som det låter ;o)) när vi var på kennelläger en gång. Det finns en skåning med där som är riktigt duktig när det gäller att träna hund, och han tycker att vi "norrlänningar" slarvar för mkt när vi tränar uppletande. Dom "där nere" kör alltid med korridorer för att få raka fina skick och då tänkte vi att vi skulle testa likadant på Java. Vi gjorde så förr, men sen slutade vi med det och körde i en fullstor ruta istället. Fråga mig inte varför, det bara vart så. Men idag var det korridorer och då vart det fina raka skick. Så vi fortsätter väl så, så får vi se vart det leder.

För att komma tillbaka till Ecco då. Det är en stilig golden hane i sina bästa år som Java har känt sedan hon var valp och hon fullkomligt älskar honom. Och kärleken är besvarad.... Hade dom kunnat krypa ur skinnet när dom träffas så hade dom gjort det... Dom är underbara att se tillsammans. Dom leker helt underbart fint och litar till 100 % på varandra. Förhoppningsvis kommer det bli mkt promenader tillsammans i vinter. Vi har fått dra ner lite på det nu under tävlingssäsongen, för Ecco har en liten benägenhet att bli lite halt efter dessa möten. Han släpper alla hämningar och det går ganska vilt till ibland. Vill man se en golden springa riktigt fort någon gång så ska man se när Java och Ecco leker tillsammans.

Över stock och sten...

Java sommaren 04
Java i sin älskade skog där man kan springa fort, fort.....


Jag tänkte på en sak när jag gick en runda i skogen idag. Det är helt sanslöst vad hundar nyttjar sin kropp till fullo. I alla fall gör Java det. Från det att man släpper lös henne så är det full rulle över stock och sten. Hon flyger fram som en vettvilling och verkar inte det minsta brydd över att det är stora stenbumlingar, stubbar, rishögar, stockar och myrstackar som hon forcerar som den värsta bulldozer. Man märker att hon är van vid att röra sig i skog och mark. Kanske beror det på att vi har gått mkt i orörd skog, alltså vikt av från stigar och vägar och bara gått rätt ut i skogen. Sen har kanske sökträningen sin del i det hela också. Jag kommer aldrig att glömma en sökträning i somras när hon sprang rakt in i en omkullfallen stock.....

"Braaak".... "Nähä, den gick inte av på mitten....... Bäst att backa två steg så jag kan hoppa över den"

Hon tycktes tänka så och sen for hon vidare som om ingenting hade hänt. Hade man gjort något liknande själv hade man säkert legat däckad och halvt sönderslagen. Men inte Java inte..... Hon var fullt inställd på att hitta busar i skogen.

Hur som helst, det vart en ganska kort promenad idag, åtminstone ifall Java får säga sitt tycke. Vädret var underbart, +8 grader och strålande solsken. Vinden bet något, så det känns att det är höst. Hade det inte varit för den här jäkla förkylningen så hade det helt klart blivit en längre promenad än den timma vi var ute. Raskare tempo hade jag nog med kunnat erbjuda. Som plåster på såren fick hon avnjuta ett smaskigt grisöra ute på gräsmattan när vi kom hem. Verkade som om den mutan vart godkänd.

Nåja, Java är nu anmäld till en temakväll på brukshundklubben. Den handlar om tävlingslydnad för dom som har kommit igång med sitt tävlande och siktar uppåt.... Och det gör man väl alltid. Hoppas att den kan ge något... Det är iaf intressant att träffa andra tävlande och utbyta erfarenheter. Nu är det ju min fru och Java som kommer att gå på den här temakvällen, men jag hade nog tänkt att hänga med på ett hörn och titta. Alltid lär man sig något nytt.

Långsam, förkyld dag....

Sova är skönt
Snaaaaark...... Zzzzzzzzz Zzzzzzz

Tänk vilken underbar hund man har...... Jag är idag hemma från jobbet, vaknade i morse med värsta förkylningen och insåg ganska snabbt att idag blir det en långsam dag. Jag och Java låg i sängen och mös och tittade på tv halva dagen och sen har vi bara varit upp i skogen och gjort ifrån oss det värsta. Lite uppletande av godis orkade vi med faktiskt. Och sen har vi båda suttit framför brasan och bara värmt oss. Mysigt.... Om bara inte förkylningen hade varit här så hade det varit en perfekt slappar dag.....

Funderade lite på om jag skulle försöka mig på en liten presentation av Tjorven, Poppie och Charlie också. Men då måste jag först hitta några kort på dom. Och sen ska vi försöka få scannern att funka. Hmm, nåja, det blir ett senare problem. Men det kommer att komma, var så säkra.

Har hur som helst bestämt mig för att det här med blogg inte var så dumt iaf. Alla har ju en blogg numer, och jag tänkte att jag inte skulle vara sämre. Och nu när jag väl har börjat så var det ju riktigt roligt. Som en egen hemsida, men ändå inte.... På nått sätt......


I väntans tider...

Under åren har jag hunnit med några hundar... Inte så många kanske, men dom jag har haft har jag lärt mig mkt på....


Det började när jag var liten. Min pappa och hans sambo hade en liten cavalier king charles spaniel vid namn Charlie. En dundersöt liten vovve som blev min bästa kompis. När jag var hos min pappa så hängde han med mig vart jag än gick, till kompisar, till "centrum" och till stallet. Vi var mkt ute i skogen han och jag, lekte kurragömma och jag byggde hinder till honom i skogen som han glatt hoppade över. Han hade nog blivit en alldeles strålande agilityhund. :o) Men på den tiden så visste jag inte ens att det fanns något som hette agility. Lyckligt ovetande om alla sorger och bekymmer så levde vi våra dagar där tillsammans, tills han plötsligt blev jättedålig. Och en dag när jag skulle åka till pappa så fanns han inte där mer. Jag kan inte beskriva med ord vad jag kände när jag fick höra att dom hade fått låta honom somna in. Jag hann inte ens säga hej då. Jag var jättearg på min pappa och hans sambo för det, men nu när jag har blivit äldre så förstår jag bättre. Tydligen hade han fått hjärtfel och det hela gick över bara en dag. Dom ville inte berätta över telefon, så det var därför jag fick veta när jag kom dit några dagar senare. Hur som helst, så var det Charlie som gjorde mig "hundbiten". Jag tjatade och tjatade om att jag ville ha en "ny" hund, men fick till svar: "När du blir äldre och flyttar hemifrån så får du ha hur många hundar du vill"


Sen dröjde det ganska länge till nästa hund. Jag bodde då tillsammans med min före detta sambo och vi blev erbjudna en omplaceringshund. Det var en Grand Danois tik som var 5 år. Poppie hette hon. Hon hade blivit misshandlad av sin förra ägare och behövde komma till ett lugnt och tryggt hem. Vi tackade ja, och det var en mkt trasig själ som kom till oss. Till en början ryggade hon t o m undan om man gick rakt emot henne och när man kom fram så sänkte hon huvudet och blundade och väntade på ett slag. Men med mkt kärlek så började hon lita på människor igen och hon var en riktigt liten ängel. Gjorde inte en fluga förnär och var snäll mot allt och alla (utom katter, som hon hatade). Tyvärr fick vi inte behålla henne så länge, hon fick cancer och somnade in när hon var 8 år.


Strax därefter blev vi erbjudna ytterligare en omplaceringshund. En schäfer vid namn Tjorven. Det var min dåvarande sambos frisörs hund och hon var 2 år gammal då. Pappan i familjen hade blivit allergisk och det var med sorg i deras hjärtan som dom var tvugna att omplacera henne. Hon fick komma till oss och vi stortrivdes tillsammans. Efter några år flyttade jag från min sambo och från stan och Tjorven fick följa med mig. Hon var en sån där drömhund som man kunde ha med sig över allt. Pigg, vaken, lekfull och ändå hade hon en fruktansvärt bra förmåga att kunna koppla av överallt. Tyvärr gjorde sig ett diskbråck påmind och hon blev sämre och sämre det sista året trots behandlingar. Sen kom Zelda in i vårt liv och Zelda och Tjorven fick några veckor tillsammans innan Tjorven fick somna in. Tjorven blev 9 år. Jag kommer att minnas henne för alltid.


Zeldas historia vet ni ju redan och förlusten av henne har gjort ont på ett annat sätt. Djupare på något vis. Har en liten teori om att det beror på att hon är den första hunden som jag har tränat och tävlat med. Man får en helt annan relation till en sån hund som man spenderar så mkt tid tillsammans med. Förutom promenader så läggar man ju ner så många timmar i veckan på träning så att man bygger upp en mkt nära relation. Sommaren har varit fruktansvärt jobbig och det är fortfarande mkt jobbigt ibland. Först tänkte jag att: "Nu blir det ingen mer hund"... Men jag har kommit på att jag inte kan leva utan hund. Som tur är har vi ju Java i familjen, men jag vill ha en "egen" att träna och tävla med. Så nu går jag i väntans tider. Det ska göras en parning i samma kennel som Java kommer ifrån, och om det blir en liten tik där så kommer nog hon att flytta hit. Parningen beräknas göras i januari någon gång och om allt går bra kommer valparna att vara klara att flytta från mamman i maj-2007. Förhoppningsvis kommer det att komma en liten ulltott hit då. Men det är ju lång väg att vandra.


Så fram tills dess så kommer den här bloggen mest att handla om Java och hennes bravader.


Sommar av sorg...

Lydnadspaus


Zelda finns inte bland oss längre. Hon fick somna in i juni-2006. Hon blev endast 5 år.


Hon var den första hunden som jag har tränat och tävlat med och det var i sökskogen det hände. Ett korsband gick av och det blev operation. Efter en lång tids rehab så verkade allt ordna sig, men tyvärr gick linan, som veterinären hade ersatt korsbandet med, av och en ny operation blev ett faktum. Denna gången bar det av till Strömsholm och en större operation. Allt såg bra ut, men några dagar efter att stygnen hade tagits så vart hon halt igen. Ett besök hos veterinären visade att titanplattan som dom satt in hade spruckit och beslutet togs att hon skulle få somna in. För egen del hade jag kunnat göra hur många operationer som helst, bara för att få ha henne kvar.... Men med hundägandet kommer även ansvaret att inte låta hunden lida i onödan och jag ville inte att hon skulle få genomlida ytterligare en operation och en jobbig rehabtid.


Sov så gott min älskade ängel.... Du fattas mig...


~På den här sidan himlen finns en plats som kallas Regnbågsbron. När ett djur som varit särskilt betydelsefull för någon här dör, så kommer det till Regnbågsbron.

Då ett djur, som stått någon av oss särskilt nära i livet, till sist dör, börjar det sin vandring, till Regnbågens bro.

Där bortom, väntar grönskande ängar och böljande kullar på våra älskade vänner, där de kan springa och leka tillsammans. Där finns gott om mat, vatten och solsken som håller våra vänner varma och nöjda.

Alla djur som varit sjuka och gamla blir återställda till hälsa och vigör, de som varit skadade eller handikappade blir friska och starka igen, precis som vi minns dem i våra drömmar från gångna tider.

Djuren är glada och nöjda, utom för en liten sak, de saknar alla någon väldigt speciell som de varit tvungna att lämna kvar.

Alla springer och leker tillsammans, men en dag kommer någon av dem att stanna upp och titta i fjärran. Dess klara ögon är intensiva, kroppen börjar skälva.

Hon springer plötsligt ifrån gruppen, flyger över det gröna gräset, hennes ben bär henne fortare och fortare. Hon har sett dig, och du och din speciella vän möts till slut i en lycklig återförening för att aldrig skiljas igen.

Lyckliga kyssar regnar över ditt ansikte, dina händer smeker på nytt det älskade huvudet, och du ser ännu en gång in i de tillgivna ögonen på ditt djur som så länge varit frånvarande från ditt liv men aldrig från ditt hjärta.

Sen går ni över Regnbågsbron tillsammans, för att aldrig mer skiljas åt......~
Javas presentation

Java

Raskabo Java

2003-01-08


e. Korad väktarhund Kurants Goliat

u. Korad Tjh. bev Hkl spår Raskabo Milla


Hd. B Ad. ua


MT 184 p


Lägre klass spår


Tränas och tävlas av min fru i spår och sök. Dom har i dagsläget endast tävlat en gång. Då var det i appellklass spår som dom har blivit uppflyttade ur. GRATTIS!!

Java är en mkt temperamentsfull tik med en härlig attityd till livet. Hon är mycket socialt trevlig och orädd och säger aldrig nej till aktiviteter. En underbar hund att ha och att träna med.

Tack kennelmamma Lisa för att vi fått köpa denna underbara hund av dig!!
Zeldas presentation

120670-1


Passat Vixi "Zelda"


2001-03-31

*2006-06-19*

e. Korad Izalects Bozz

u. Korad Passat Geira


Hd. C Ad. ua


MT 158 p


Zelda tränades och tävlades av mig. Vi tränade spår och sök, men tävlade bara i spår. Vi var på gång att tävla sök, men tyvärr så satte hennes korsband stopp för det.

Zelda var i Högre klass spår.

Zelda var en underbar hund med mycket personlighet. Glad, arbetsvillig och busig.