Besök från dom gröna ängarna.....

Igår kväll tror jag att vi hade besök av Zelda.

Kvällen flöt på som vanligt, vi låg och kollade på tv och bara slappade. Jag låg här nere i vardagsrummet och frugan och Java var uppe i tv-rummet. Efter ett tag kom Java ner för trappen och var på väg in till mig i vardagsrummet, men i dörröppningen tvärstannade hon, hukade sig ner och sniffade ut i luften. Hon blev alldeles stel i kroppen och fick en väldigt låg kroppshållning. Efter att hon stått så en stund så backade hon långsamt ut i hallen, vände försiktigt och gick upp på övervåningen.
Jag tänkte inte så mkt mer på det utan fortsatte att titta på tv.
När jag sedan skulle gå upp och lägga mig så mötte jag Java överst i trappen på övervåningen. Hon stelnade till och sniffade i luften och sedan gick hon ner. Jag försökte kalla upp henne men hon ville inte. Efter lite övertalning kom hon till slut och vi skulle gå in i sovrummet, men där vägrade hon. Det var precis som om hon kände att det var någon där och det var lögn i helvete att få in henne i rummet. Det slutade med att hon gick och la sig i tv-rummet.
Hon har reagerat så här en gång tidigare efter att vi har tagit bort Zelda och den gången så kände även jag att det var en lugn och behaglig stämning. Ungefär som om jag åter igen hade Zelda alldeles i närheten av mig. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva känslan men fridfullt är det närmsta i ordväg jag kan komma.

Men den här gången kände jag ingenting, men utifrån Javas beetende igår så är jag ganska övertygad om att Zelda var här för att kolla läget. Och om hon var här så är jag inte förvånad över att hon skulle vara i det rummet som jag var i. För sån var hon, en riktig mattegris. Där jag var, fanns även Zelda.

Jag skulle kunna göra vad som helst för att få titta in i Zeldas vackra bruna ögon en gång till, att få krama om henne och få blöta pussar över hela ansiktet. Flop-flop pussar som vi kallade det, för det var så det lät. Jag hoppas verkligen att hon väntar på mig vid regnbågsbron och det tror jag nog att hon gör.

Sök i Bussjö

Vart är busen
"Finns det någon buse där?"


I dag var det dags för sök med vårat trevliga sökgäng. Trots att vi var riktigt trötta i morse efter en hektisk vecka, så var det skönt att komma sig ut i skogen. Solen tittade fram för första gången på minst två veckor och det var hela 6 grader varmt. Eftersom det har regnat så mycket dom senaste veckorna så finns det nästan ingen snö kvar. Skönt på ett sätt eftersom man kan träna på ett helt annat sätt nu, men nackdelen är ju att det blir så mörkt på kvällarna. Aldrig blir man nöjd.... ;o)

När vi kom fram till Bussjö så var nästan hela gänget där. Dom hade börjat med Annika och Märtha för hon vill köra ovallat. Efter det så var det Javas tur. Vi hade bestämt att hon skulle få köra med fast rulle hela träningen idag. Men OM vi såg att hon började bli trött och få problem så skulle vi gå över till lösrullen. Men, med hundar så får man ju aldrig dom problem som man tror. Vi har dom senaste söktillfällena kört med köttbullar som belöning hos figgen. Och i dag fick vi se resultatet av det..... Java sprang bara över figgarna och brydde sig inte om att stanna. Efter dom två första figgarna med mycket problem avbröt vi och tog oss en funderare allihopa på stigen. Efter att ha diskuterat igenom detta problem med gänget så fortsatte vi men med en liten ändring. Figgarna fick med sig kongar att leka med när Java kom på påviset. Och snacka om att det gav resultat. Efter att ha hittat första figgen och gjort påvis och fått sin älskade KONG där, så vart det en helt annan hund. Jahopp, så var det problemet avhjälpt för den här gången. Anledningen till att vi slutade med kongar var för att Java älskar dom lite FÖR mycket. Hon hade en tendens att bli lite för stissig. Men nu har vi insett att hon måste ha mer motivation än bara köttbullar. Det är inte det att hon inte vill springa ut och söka, för det gör hon, men när hon väl hittar figgen så är dom inte så intressanta när hon vet att hon "bara" får köttbullar. Nu gäller det bara att hitta rätt balans.
Resten av träningen gick kanon. Hon fick fem figgar och det var full rulle hela tiden, men ändå balanserat. Jättekul att se!!
Resten av gänget gjorde kanonbra i från sig, så alla var nöjda och glada. Tyvärr var vi tvungna att åka lite tidigare än övriga, så vi missade Evas uppflyttningsfika som hon hade med sig. Hon har varit och tävlat Högre sök i Piteå nu i november och fått uppflytt till elit. Grattis Eva och Ecco!!

Denna vecka har vi även hunnit med ett litet spår. Tyvärr var det så blött i skogen att spåret vart kort, så det kändes som om det var över redan innan det hade börjat. Men Java jobbade bra, trots det korta spåret och vi var nöjda. Skulle det nu visa sig att snön dröjer ett litet tag till så blir det nog något mer spår här till veckan och då lovar jag att hon ska få sig ett lååångt spår med lite utmaningar i.

Träningshelg i Ö-vik

Java fot
Java, "fot"

Vilken helg, vilka härliga människor och hundar, och framför allt, vilken underbar kennelmamma som alltid ställer upp.

Vi var ett gäng som var inbjudna till en liten "privat" träning hos kennelmamman i Ö-vik.... Vi har alla kommit ungefär lika långt och hade nu en liten "peppkurs" för att komma vidare på ett smidigt sätt. En mkt givande helg...

Vi åkte ner på lördagmorgon där det var samling i köket hos kennelmamman. En kort genomgång om vad vi skulle syssla med i helgen och sedan bar det av till lydnadsplan. Eftersom jag "är utan hund" så stod filmning och fotografering på mitt schema. Vi videofilmade allas träning och gick sedan igenom det tillsammans efteråt. Och jag kan säga som så, man filmar alldeles för lite när man tränar. Det är ett kanonbra hjälpmedel som vi helt klart ska göra oftare.

Smiccra fot
Annelie och Smiccra

Vi tränade inte så mycket "moment" utan mest att hunden ska hamna i rätt sinnesstämning för inlärning och kommunikation. Och det var det som var så fascinerande att se på film efteråt. Då hann man se så mycket mer än vad man gör ute på plan.

Susa och Freia
Susa och Freia

Det som var så bra med just den här träningen var att det inte spelade någon roll hur gamla hundarna var eller hur långt dom hade kommit i själva momentinlärningen. Det här som vi gjorde är kanonbra träning oavsett om hunden är 5 månader eller 8 år.

Indra ligger platsliggning
Indra har blivit platsad

Vi tränade hela förmiddagarna, en hund i taget, och sedan for vi och åt en kanongod lunch. Skönt att få värma sig lite och tina upp. För fatta hur kallt det blir att stå still så länge. Efter lunchen for vi tillbaka och fortsatte. Lördagskvällen avslutades med att kolla igenom träningen på film, en jättegod middag och vin och prat in på natten.

Anna-Karin och Paxo
Anna-Karin och Paxo

Klockan 8 på söndag morgon var det dags att kliva upp. Lite frukost och sedan kollade vi igenom filmen igen för uppdaterings skull. Ut till lydnadsplan och där tog vi vid där vi slutade dagen innan. Efter lunchen på söndag körde vi lite "kadaverlydnad". Alla ut på ett led och sedan dirigering från kennelmamman. En kul och annorlunda träning. Efter träningen kollade vi igenom filmen från den här dagen, och tänk, vilken skillnad på hundarna bara över en dag..... Och skillnad på mattarna också.... ;o)

Snön har kommit

Java med snöboll
Java med en snöboll i munnen

Nu har snön kommit.... Java trivs bättre än jag. När dom första flingorna hade kommit och bildat ett litet tunt täcke ute på tomten så for Java ut och runt som en idiot i vild glädjedans.... Förstår inte vad som är så kul med lite snö, förutom att det blir lite ljusare ute. Men Java, hon blir vild och galen när hon ser snö. Skoterfantasterna har redan varit ute och gjort härliga spår man kan gå på... Så ok då, det är väl lite mysigt då.

Veckan har varit lugn. Den har mest bestått av långa promenader och härliga kvällar framför brasan. Temperaturen har ju smygit ner till -10 grader och då är det skönt att komma in till en varm brasa efter en långpromenad.

Härom kvällen gjorde vi något riktigt mysigt. På med reflexhalsbandet på vovven, varma kläder och pannlampor på oss. Sen tog vi bilen upp till sjön och promenerade på skoterspåren där en sen kväll.... Helt underbart härligt. Java överlycklig!! Starkt månsken, några minusgrader, knarrande snö och helt tyst. Den promenaden gjorde gott för själen.

Vintern är här..... Och ok då, den är väl ganska mysig iallafall.......